نقشه سایت یا سایت مپ چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

نقشه سایت

نقشه سایت، فایلی است که اطلاعات دقیق در ارتباط با صفحات و محتواهای سایت شما را در اختیار موتورهای جستجوگر قرار می دهد. بدون داشتن این نقشه، شما چون فروشگاهی هستید که هیچ کس از وجودتان خبر ندارد. این نقشه در واقع، چراغ راهنمایی برای هدایت گوگل ادز یا دیگر موتورهای جستجو است.
نقشه سایت از سیستم ساختاربندی (مرتب سازی)، کاوش و عنوان گذاری برای کمک به گوگل و دیگر موتورهای جستجو بهره می برد تا این موتورهای جستجو به صورتی هوشمندانه تر سایت شما را مورد بازدید قرار دهند.

چرا نقشه سایت مهم است؟

به طور کلی، بهره مندی از یک سایت مپ برای سایت شما منفعت آمیز است، چرا که موتورهای جستجو این نقشه را به مثابه یک دعوت برای جستجو و هدایت کاربران به صفحات فهرست شده در نقشه تعبیر می کنند.
به طور کلی دو نوع نقشه وجود دارد؛ HTML و XML ، که هر کدام کاربردها و سودمندی های مخصوص به خود را برای بهینه سازی موتورهای جستجو دارند.

نقشه سایت XML چیست؟

XML یا زبان extensible markup، فرمتی برای رمزگذاری اطلاعات در یک فرمت آسان خوانش برای موتورهای جستجو است.
مپ سایتXML در واقع لیستی ساده از URL ها(آدرس سایت)، به همراه اطلاعاتی دیگر است. این لیست شامل تگ های <changefreq>(که مشخص می کند محتوای یک صفحه به چه صورت به روز می شود) و <priority>(که به خزندگان وب درجه بندی اهمیت URL ها را نشان می دهد) می باشد.
سایت مپ
هرچه بیشتر صفحه ای تغییر را تجربه کند، بازدید از آن هم باید بیشتر باشد. با استفاده از تگ <changefreq> در یک نقشه سایت به خزندگان وب سایت_googlebot_ اطلاع می دهید که یک صفحه به طور متناوب باید مورد بازدید قرار بگیرد، تا هر محتوای جدیدی که بارگذاری شده یافت و به ایندکس گوگل ارائه شود.
تگ<priority> نشان می دهد که کدام صفحات در وب سایت شما از اهمیت بالاتری برخوردار هستند. درجه بندی میزان اهمیت از 0 تا 1 است. هرچه این مقدار به یک نزدیک تر باشد، درجه اهمیت صفحه مربوطه هم بالاتر است.
اگر وب سایتی هزاران هزار صفحه داشته باشد، باید مشخص شود که کدام صفحات را گوگل باید ابتدا مورد بازدید قرار دهد. این مسئله به این دلیل است که گوگل در هر بار بازدید از وب سایت، صرفا تعداد محدودی از صفحات را مورد کاوش قرار می دهد. اگر صفحه ای مهم، اولویت بندی پائین داشته باشد، آنگاه این احتمال وجود دارد که گوگل آن را مورد بازدید دوباره قرار ندهد.
هرچه میزان تغییرات و سطح اولویت بندی بالاتر باشد، آن صفحه بیشتر مورد بازدید قرار خواهد گرفت.
صفحات با میزان اولویت پائین تر، مثلا صفحه خصوصی وب سایت، می توانند هیچ تغییری نداشته باشند و از تگ <lastmod> که شامل تاریخی نیز می شود استفاده کنند. نمونه ای از کدهای مپ سایت:

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>
<url>
<loc>http://www.example.com/</loc>
<lastmod>2020-04-30</lastmod>
<changefreq>monthly</changefreq>
<priority>1.0</priority>
</url>
<url>
<loc>http://www.example.com/about-us.html</loc>
<changefreq>yearly</changefreq>
<priority>0.4</priority>
</url>
</urlset>

یک نقشه سایت HTML چیست؟

نقشه سایت HTML یک ارائه تصویری از ساختار یک وب سایت است. شبیه نقشه وب سایت XML، این نقشه تمام صفحات مهم یک وب سایت را فهرست می کند، البته به یک روش انسان دوستانه تر (یعنی در مقایسه با XML، غیر ماشینی تر است).
سایت مپ HTML، یافتن یک صفحه را آسان تر می کند.

چه نیازی به نقشه سایت است؟

هر وب سایتی بهتر است که یک سایت مپ داشته باشد. نقشه های سایت، فرمتی کامل برای کنترل URL ها هستند، بویژه وقتی که شما ده ها هزار URL داشته باشید. مثلا یک فروشگاه تجاری آن لاین با هزاران محصول و به تبع آن هزاران صفحه شامل کالاها.
چون این امکان برای شما فراهم است که چندین سایت برای یک وب سایت داشته باشید، می توانید بخش های وب سایت خود را به صورت جداگانه کنترل و مدیریت کنید.
اگر وب سایتی تجاری دارید، برخورداری از سایت مپ های چندگانه برای هر دسته محصول یا کالا، امکان مدیریت صفحه محصول را آسان تر هم می سازد. می توانید مپ سایتی برای محصولات مردانه و مپ سایتی برای محصولات زنانه ایجاد کنید، یا اینکه طبقه بندی های بیشتر. در مواقعی که نیاز به اضافه کردن صفحه جدید یا به روز رسانی دارید، این صفحات در دسترس هستند و به آسانی می توانید آن ها را بیابید.
با استفاده از ابزار سرچ کنسول، می توانید مپ سایت خود را مستقیما به گوگل ارائه بدهید. به این ترتیب گوگل متوجه می شود که این صفحات تحویل شده و ارائه شده صفحات بعدی هستند که باید مورد بازدید قرار بگیرند.

چگونه نقشه سایت درست کنیم

چگونه نقشه سایت درست کنیم؟

برخی از وب سایت ها به صورت اتوماتیک خودشان نقشه سایت دارند. بهترین مثال از این دست CMS وردپرس است که از یک فایل مپ سایت تعبیه شده در خود بهره مند است.
مواقعی هم هست که یک CMS از نقشه تعبیه شده برخوردار نیست و یا اینکه صاحب سایت دوست دارد بنا بر مقتضیات، خودش سایت مپی را ایجاد کند.
پیش از ایجاد مپ سایت، بهتر است که یک نمودار تصویری از نوع ساختار وب سایت خود با بهره از ابزارهای برنامه ای چون Slickplan بسازید. به این ترتیب می توانید درک بهتری از شاکله وب سایت و بخش های مختلف آن پیدا کنید.
پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار SEO Spider از screaming frog است. برای ایجاد نقشه با استفاده از این نرم افزار این مسیر را دنبال کنید.

  • وب سایت خود را با استفاده از screaming frog مورد کاوش قرار دهید.
  • وارد آدرس دامنه وب سایت خود در جعبه ابزار شوید و “start” را کلیک کنید. بنابر اندازه سایت، این فرآیند ممکن است کمی زمان بر باشد، چرا که پیدا کردن و جستجوی تمام صفحات طول می کشد.
  • تمام url های غیر ضروری را پاک کنید.
  • بعد از تکمیل کاوش و جستجو، فهرست کامل URL ها را بررسی کنید و هر کدام را که نمی خواهید در نقشه شما باشد را حذف کنید.URL هایی که نمی خواهید را با کلیک راست و انتخاب گزینه”REMOVE” حذف کنید.
  • منو نقشه سایت را باز کنید.
  • برنامه نقشه بر روی جعبه ابزار را باز کنید و “XML sitemap” را انتخاب کنید. منویی با چندین گزینه باز می شود. گزینه پیش فرض صرفا شامل Status 200 URL درون نقشه می شود، اما شما می توانید انتخاب کنید که صفحات دیگر هم شامل شوند.
  • سایت مپ خود را ذخیره کنید.
  • بعد از اینکه تغییرات مورد نظر خود را اعمال کردید، دکمه “next” را بزنید. گزینه دخیره یا save باز می شود. نوع فایل پیش فرض XML است.

دسترسی به محتوا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *